Introductie
Platform WOW organiseert samen met WOW-prijs genomineerde 'CO2-Monitor Nederland' een webinar zodat je nader kennis kunt maken met dit samenwerkingsproject.
De aanleiding voor de monitor
Overheden staan voor een grote uitdaging: ze moeten verduurzamen. Maar hoe kan je als overheid doelgericht verduurzamen als je niet weet waar je staat? En niet weet hoe je je doelen kan bereiken? De provincies Noord- Holland, Zuid-Holland en Drenthe ontwikkelden daarom met partners een handige tool die precies hierin inzicht geeft: de CO2-monitor.
Voordelen van de CO2-monitor
- De tool geeft elke overheid gratis inzicht in de CO2-footprint van het beheer van haar wegen.
- Alle data staat al in de monitor: gebruikers hoeven geen eigen gegevens in te vullen.
- De tool maakt het effect van (mogelijke) duurzaamheidsmaatregelen op de CO2-uitstoot op een eenvoudige wijze zichtbaar.
Rondleiding door de tool
Zo werken we doelgericht aan een duurzame toekomst. De monitor is gelanceerd op 12 maart en bevat gegevens van alle gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland. Daarom kan elke individuele overheid de monitor gebruiken om inzicht te krijgen in de CO2-footprint van het beheer van haar wegen en het effect van (mogelijke) maatregelen hierop. Op maandag 14 april neemt Martijn Weening, bedenker en aanjager van de CO2- monitor (provincie Noord-Holland), je mee door het dashboard. Hij gaat in op het nut van de monitor, neemt je mee op een rondleiding door de tool en licht toe waar je de data voor kan gebruiken. Ook gaat hij in gesprek met Suzanne Oostra van de gemeente Nijmegen, een gebruiker van de CO2-monitor. Zij deelt haar ervaringen met de tool en hoe ze deze bij de gemeente Nijmegen inzetten. Ten slotte vertelt Jeroen Kooke, gebruikersondersteuner van de monitor (provincie Drenthe), over de eerste reacties van gebruikers op de tool.
Meer over de sprekers
- Martijn Weening: Martijn is duurzaamheidsadviseur bij de provincie Noord-Holland. Hij is initiatiefnemer en aanjager van de monitor. Om de CO2-monitor te ontwikkelen, verzamelde hij een team van ambtenaren van verschillende overheden om zich heen die hierbij konden helpen. Vol enthousiasme werkt hij aan nieuwe mogelijkheden voor de monitor.
- Suzanne Oostra: Suzanne is senior beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen en een van de eerste gebruikers van de monitor. De CO2-monitor heeft haar werk makkelijker gemaakt. Tijdens het webinar laat ze de meerwaarde zien van de inzichten uit de tool en vertelt ze over hoe de tool de gemeente Nijmegen vooruithelpt.
- Jeroen Kooke: Jeroen is werkstudent bij de provincie Drenthe en enorm gedreven om duurzaamheid te integreren in de openbare ruimte. Hij ondersteunt gebruikers bij hulpvragen en onderzoekt de mogelijkheden om de CO2-monitor door te ontwikkelen.
Over de CO2 monitor
Hoe kan je als overheid doelgericht verduurzamen als je niet weet waar je staat? En hoe je je doelen kan bereiken? De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe ontwikkelden daarom een handige tool die precies hierin inzicht geeft: de CO2-monitor. Met het dashboard kan elke overheid (gratis!) haar huidige CO2-footprint zien van het beheer van haar wegen. Zonder dat ze daar zelf gegevens moeten invullen. Ook geeft de monitor inzicht in de knoppen waaraan je kan draaien om echt stappen te zetten op gebied van verduurzaming en maakt de tool het effect van je maatregelen zichtbaar. Zo werken we doelgericht aan een duurzame toekomst.