Zomerschool: Veerkrachtig watersysteem op de Veluwe (wachtlijst)

Ga met ons mee op de wandeling en ontdek wat water-en bodem sturend betekent voor de Veluwe.
Groep mensen wandelt over de Veluwe.

Introductie

Op vrijdag 30 augustus gaan we wandelen in Nijkerk met de focus op de veerkracht van het watersysteem. We lopen door het eeuwenoude landschap Noordwest Veluwe, tussen Putten en Nijkerk. Water heeft hier het landschap gevormd en de keuzes die de mens maakte bepaald. Maarten Veldhuis (van Waterschap Vallei en Veluwe) is winnaar van de publieksprijs Ambtenaar van het Jaar 2023 en neemt ons mee op sleeptouw. 

Let op: de zomerscholen zijn uitsluitend voor medewerkers van (vaar)weg- en waterbeherende overheden.

Klimaatverandering zichtbaar

We bekijken het half open landschap met een mix van houtwallen, beekjes, heide, akkers en graslanden. Na een aantal droge jaren heeft de Veluwe dit jaar te maken met uitzonderlijk veel regen. Zowel het tekort als een overaanbod aan water heeft impact op het gebied. Maarten laat dit zien en vertelt hoe we hier mee om kunnen gaan. 

In het gebied dat we verkennen is goed zichtbaar wat water- en bodem sturend kan betekenen. Bijvoorbeeld bij beekherstel en stuwen. Hier wordt gewerkt aan de water- en landbouw transitie met verschillende samenwerkingspartners. We bekijken welke impact we hebben op het natuurlijke water- en bodemsysteem en waarom we zuinig moeten zijn op ons mooie, zoete water in de bodem en watergangen.

Over Maarten Veldhuis 

Maarten is een enorme ambassadeur voor de waterwereld en zorgt op een actieve manier aan bewustwording en kennisverspreiding. Via onder andere X heeft hij een groot publiek bereikt waarin hij wekelijks mensen meeneemt in de wereld van (zoet)water en de gevolgen van klimaatverandering op ons watersysteem.

Let op: de zomerscholen zijn uitsluitend voor medewerkers van (vaar)weg- en waterbeherende overheden.

Praktische info

Locatie
Melktap ’t Melkboertje, Broekermolenweg 7, 3882 MG Putten
Evenementdatum
30 augustus 2024
Tijd
13.30 - 16.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Medewerkers van (vaar)weg- en waterbeherende overheden
Contactpersoon WOW
Paulien Roovers
Programmasecretaris

Programma

  • 13.30 uur Ontvangst

  • 14.00 uur Wandeling onder leiding van waterschapper Maarten Veldhuis. We lopen een flink deel van het Oldenallerpad, reken op 5 kilometer. Neem dus goede wandelschoenen mee. 

  • 16.00 uur Einde programma

Spreker

Maarten Veldhuis in het bos.

Maarten Veldhuis

Waterschap Vallei en Veluwe

Accountmanager en verbinder

Samenwerkingspartners