Infra Lunchlezing: circulaire meet tools

Introductie

Op woensdag 8 mei organiseren we een Infra Lunchlezing waar twee circulaire meet tools worden gepresenteerd. 

  • De Circulator meet objectief de circulariteitsindex, conform de door Platform CB'23 opgestelde meetmethodes. Zo krijg je snel en overzichtelijk inzicht in welke mate je kunstwerk of project aantoonbaar circulair is.
  • Een beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid in de GWW. Losmaakbaarheid van bouwwerken, zowel objecten, elementen als componenten, is een belangrijke sleutel om hoogwaardig hergebruik zonder waardeverlies mogelijk te maken. 

De Circulator

In 2030 moet de bouw ‘50% circulair’ zijn. Maar hoe weet je of je voldoet aan die doelstelling? Om deze vraag te beantwoorden ontwikkelde Wagemaker de Circulator. Deze tool meet objectief de circulariteitsindex, conform de door Platform CB'23 opgestelde meetmethodes. Zo krijg je snel en overzichtelijk inzicht in welke mate je kunstwerk of project aantoonbaar circulair is.

Beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid

Een van de genoemde doelen in het NPCE voor de bouw in 2030 betreft het hoogwaardig hergebruik van (elementen uit) kunstwerken. Losmaakbaarheid van bouwwerken, zowel objecten, elementen als componenten, is een belangrijke sleutel om hoogwaardig hergebruik zonder waardeverlies mogelijk te maken. Daarnaast kan een losmaakbaar ontwerp de aanpasbaarheid, onderhoudbaarheid of repareerbaarheid van een bouwwerk vergemakkelijken. Daarom ontwikkelde Witteveen+Bos in opdracht van Rijkswaterstaat een beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid in de GWW. Daar hebben zij inmiddels een vernieuwde versie van gemaakt en deze staat o.a. centraal in de lunchlezing. 

Vier betrokkenen uit het netwerk

Tijdens deze lunchlezing zijn er vier betrokkenen uit het netwerk die vanuit hun eigen organisatie en expertise ingaan op de circulaire meet tools die zij ontwikkeld hebben en gebruiken. 

  1. Tom Luites, adviseur bestaande kunstwerken bij Wagemaker en betrokken bij de Circulator tool die objectief de circulariteitsindex meet.
  2. Ad van Vught, beheerder en sr. specialist kunstwerken bij gemeente 's-Hertogenbosch over hoe zij gebruik maken van de Circulator tool.  
  3. Wiebke Scheepens en Mignon Vieveen, beiden adviseur circulair ontwerpen bij Witteveen+Bos over de Beoordelingsmethode Losmaakbaarheid in de GWW.
  4. Jorien Visser, adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat over de beoordelingsmethode losmaakbaarheid en de visie op losmaakbaarheid in de GWW.

Praktische informatie

Locatie
Online, Teams
Evenementdatum
8 mei 2024
Tijd
12.30 - 13.30 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Infraprofessionals
Contactpersoon WOW
Pjotr Mak
Pjotr Mak
Projectleider Assetmanagement en V&R
Contactpersoon WOW
Marc van der Vinden
Marc van der Vinden
Wnd. projectsecretaris en projectleider

Sprekers

Tom Luites
Tom Luites
Wagemaker
Adviseur bestaande kunstwerken
Ad van Vugt
Ad van Vugt
Gemeente 's-Hertogenbosch
Beheerder / sr. specialist kunstwerken
Wiebke Scheepens
Wiebke Scheepens
Witteveen+Bos
Adviseur circulair ontwerpen
Mignon Vieveen
Mignon Vieveen
Witteveen+Bos
Adviseur circulair ontwerpen
Jorien Visser
Jorien Visser
Rijkswaterstaat
Adviseur Circulaire economie

Samenwerkingspartners