Inhoud lunchlezing
Op woensdag 17 april vindt de tweede lezing uit het tweeluik over asfalt plaats. Dit is een vervolg op de Infra Lunchlezing van 10 april over Hot Mix Asfalt. Het thema op 17 april is 'geld besparen door duurzaam wegonderhoud'. Hoe kun je een weg langer laten meegaan voor een relatief beperkt budget?
Levensduurverlengend onderhoud
Als er een klein scheurtje in het asfalt zit en je laat dan meteen een nieuwe laag asfalt leggen, dan ben je een dief van je eigen portemonnee. De oplossing ligt in levensduurverlengend onderhoud. Daarvoor bestaan verschillende methoden: scheuren vullen, het repareren van (las)gaten en vorstschades, slijtlagen, emulsie asfaltbeton en verjongingscrème/sealen. Goed onderzoek doen aan de voorkant is daarbij essentieel: wat is de toestand van het wegenareaal?
De optie van het toepassen van verjongingscrème is vooral aan de orde op een geluid reducerende deklaag, die ook volop bij gemeenten liggen. Een uitdaging daarbij is dat je al aan onderhoud moet gaan doen voordat de weg kapot is, zodat de deklaag jaren langer meegaat. Daar hebben ze in de provincie Utrecht volop ervaring mee. 'Verjongingscrème' voor asfalt wordt daar al jaren standaard toegepast.
70% van het asfalt ligt bij gemeenten
In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat de CO2 uitstoot in 2030 met 55% omlaag moet t.o.v. 1990. Het ministerie van I&W, de provincies en de waterschappen gaan een stap verder met de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken in de aanleg, beheer en onderhoud van de infrastructuur. Ook individuele gemeenten sluiten aan. De focus ligt daarbij op de werkterreinen met de meeste klimaat- en grondstoffen impact. Asfalt is daar één van.
De sprekers:
- Robert Rouwenhorst, coördinator duurzaamheid Provincie Gelderland en 13 jaar ervaring als senior directievoerder en coördinator team directievoering bij de gemeente Apeldoorn.
- Mark van Meeteren, assetbeheerder verhardingen, provincie Utrecht.