Samen bouwen aan duurzaamheid: bij InnovA58 gebeurt het

De snelweg een spannende plek? Bij InnovA58 wel! In dit ‘levende laboratorium’ bij Eindhoven beleef je de toekomst van de GWW-sector: klimaatneutraal en circulair.

Introductie

Platform WOW organiseert op woensdag 5 juli samen met Rijkswaterstaat project InnovA58 en Waterschap de Dommel een (fysieke) kennissessie over de duurzame innovaties die op het innovatieterrein van Rijkswaterstaat langs de snelweg A58 plaatsvinden. 

  • Wist je dat we asfalt een verjongingskuur kunnen geven?
  • Kun jij 10 voordelen noemen van mos op geluidsschermen?
  • Is het ons gelukt om een emissieloze bouwplaats te realiseren?
  • Hoe kun je water van de snelweg opvangen en weer nuttig gebruiken?
  • Wat zijn de succesfactoren van geslaagde innovaties en wanneer wordt het een ‘briljante mislukking’?

Bekijk hieronder het programma en schrijf je in!

Praktische informatie

Locatie
Waterschap de Dommel, Bosscheweg 56, Boxtel
Evenementdatum
5 juli 2023
Tijd
12.00 - 17.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Weg- en waterbeherende overheden. Marktpartijen zijn ook welkom. Bij veel interesse hebben overheidsmedewerkers voorrang.
Contactpersoon WOW
Roel Brandt
Roel Brandt
Regioadviseur Zuid-Nederland/Noordoost Nederland
Contactpersoon WOW
Daniël Schaaf
Daniël Schaaf
Regioadviseur Platform WOW

Over InnovA58

Innoveren is experimenteren, onderzoeken, aanpassen en testen. Met één doel: in 2030 willen we als weg- en waterbeheerders 100% klimaatneutraal en circulair werken. Dat is een forse ambitie. InnovA58 heeft de opdracht om hier een belangrijke bijdrage aan te leveren met haar proeftuinen: innovatiestrook, de verzorgingsplaats 2.0, een symbiotisch paviljoen en een waterberging. Praktisch, concreet en vooral samen.

Want écht innoveren, dat vraagt om samenwerken, leren en kennis delen met marktpartijen, kennisinstellingen, medeoverheden én de eigen organisatie. Rijkswaterstaters door heel het land kunnen gebruik maken van de ervaringen bij InnovA58, maar zeker ook andere weg- en waterbeheerders. Waterschap De Dommel heeft recent en naar tevredenheid een innovatie uitgetest in de proeftuin. Een mooie praktijkervaring die ook aan bod komt op 5 juli.

InnovA58 deelt graag haar ervaringen: wat zijn de mogelijkheden bij het project, wanneer zijn ideeën geschikt voor de proeftuinen en hoe worden innovaties na een proefperiode verder gebracht? Welke resultaten zijn al behaald?

Programma op hoofdlijnen

  • We beginnen om 12.00 uur met een netwerklunch
  • Rijkswaterstaat InnovA58: Aanleiding, opzet en eerste resultaten van de proeftuin InnovA58 door Rijkswaterstaat
  • Waterschap de Dommel: Delen van ervaringen met de proeftuin door Waterschap De Dommel en het belang van innovatie in de watertransitie. Ook wordt de Waterbank geïntroduceerd. 
  • Discussie/brainstorm in deelgroepen: delen voorbeelden van het opschalen innovaties, wat past er bij de proeftuin InnovA58?
  • Naar buiten (optioneel): om 15.00 uur kun je mee met een rondleiding en krijg je een toelichting op verzorgingsplaats Kloosters door Rijkswaterstaat. Dit duurt ongeveer tot 17.00 uur.

Sprekers

Wies Vonck
Wies Vonck
Rijkswaterstaat
Projectleider Living Lab innovA58
Annelies Balkema
Annelies Balkema
Waterschap De Dommel
Adviseur Beleid en Innovatie
Marco Stevens
Marco Stevens
Waterschap De Dommel
Strateeg
Lilian Marcolina
Lilian Marcolina
Rijkswaterstaat
Adviseur Planstudie en omgeving

Samenwerkingspartners