Webinar Droogte en verdroging: herkomst, gevolgen en mogelijke aanpak voor de hoge zandgronden

Introductie

Op vrijdag 9 juli vindt het webinar 'Droogte en verdroging: herkomst, gevolgen en mogelijke aanpak voor de hoge zandgronden' plaats. Bas Worm van Waterschap Vechtstromen en Michelle Talsma van STOWA behandelen de verschillende aspecten van de problematiek rondom droogte, de ervaringen met het aanpakken hiervan en de onderzoeken die er naar het fenomeen lopen.

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
9 juli 2021
Tijd
9.00 - 10.00 uur
Kosten
Geen
Contactpersoon
Ronald Wielinga
Ronald Wielinga
Verbinder

Inhoud

Bas Worm heeft als hydroloog bij Waterschap Vechtstromen ruime ervaring met de aanpak van droogte. Hij gaat in op de maatregelen die het waterschap neemt, waar ze tegenaan lopen en waar de afhankelijkheden zitten ten opzichte van andere organisaties:

'Droogte’, er is en wordt veel over geschreven. Waar komt het vandaan, en hebben we het allemaal wel over hetzelfde? Wat zijn de gevolgen van de extreem droge jaren 2018, 2019 en 2020 voor de hoge zandgronden (45% van Nederland)? En… wat kun je er nou aan doen en waar moet je dan (ook) op letten? Wat levert het vervolgens op? Is dan het probleem opgelost, of moeten we er ook maar mee leren leven?

In zijn verhaal krijg je antwoord op deze vragen en meer.

Vervolgens schetst Michelle Talsma de werkwijze van STOWA en licht enkele onderzoeken toe die lopen om waterbeheerders te ondersteunen bij beslissingen die genomen moeten worden. Denk aan het programma Lumbricus (Regenworm).

Sprekers

Bas Worm
Bas Worm
Waterschap Vechtstromen
Strategisch Adviseur Watersysteem
Michelle Talsma
Michelle Talsma
STOWA
Research manager

Organisatoren

STOWA
KNW Waternetwerk
KWR Watercycle research institute
RIONED
Platform WOW
Weersextremen en de watersector
Webinar Alternatieve bronnen: voldoende zoet water voor alle gebruikers
Weersextremen en de watersector
Webinar Greenfield: slimme nieuwbouw
Weersextremen en de watersector
Webinar Belangenafweging en weersextremen: hoe maak je keuzes?
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Weer- en klimaatscenario's
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Klimaatadaptatie in stad en dorp
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Droogte: effecten en adaptatie – hogere zandgronden
Weersextremen en de watersector
Terugblik webinar Verzilting: effecten en adaptatie