Symposium Klaar voor de toekomst met IFD

Maand van de IFD
Bron: Witteveen + Bos

Bron: Witteveen + Bos

Maand van de IFD

Komende decennia zijn duizenden bruggen in Nederland toe aan vervanging of renovatie. Dat vraagt om forse investeringen. Bovendien zijn de maatschappelijke en economische gevolgen groot als een brug tijdelijk niet beschikbaar is. Dus is een efficiënte, innovatieve aanpak nodig, die vooral ook duurzaam is. Een oplossing kan zijn IFD: Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen.

Samen met IFD in de GWW organiseren wij het Symposium ‘Klaar voor de toekomst met IFD’ op 22 april. Beleef samen met andere spelers in de GWW, nut en noodzaak van IFD bouwen, hoe het ons kan helpen richting 100% circulair in 2050, hoe het bijdraagt aan de vervangings- en renovatie-opgave en hoe markt en overheid hierin succesvol samen optrekken. Je bouwt jouw symposium zelf op. Vast staat dat gedreven experts hun visie delen, ingaan op jouw input en met je in gesprek gaan. Bovendien komen onbeantwoorde vragen aan bod uit eerdere webinars over ontwerpen en bouwen en aanbesteden en beheren met IFD.

Meedoen?

Schrijf je in vóór 22 april! Op de dag zelf is inschrijven niet meer mogelijk.

Praktische informatie

Locatie
Online platform Let's get Digital
Evenementdatum
22 april 2021
Tijd
14.30 voorprogramma, 15.00 - 17.00 symposium, vanaf 17.00 netwerkcarrousel
Kosten
Geen
Contactpersoon
Rianne Croes
Rianne Croes
Communicatieadviseur

Programma

14.30-15.00 

Voorprogramma- Industriëel ontwerper Jorn Meinderts past als één van de eersten in Nederland IFD-principes toe op vaste bruggen. Alexander Bletsis (Provincie Noord-Holland) en dagvoorzitter Bart Hansma bediscussiëren met Jorn wat dat op kan leveren in kostenefficiëntie, circulariteit, innovatie en ontwerpvrijheid.

15.00

Aan het woord: vier experts vanuit Rijkswaterstaat, SPIE Nederland, gemeentes Rotterdam en Amsterdam over hoe IFD bijdraagt aan 100% circulair werken en hoe IFD helpt bij de immense V&R-opgave.

16.15

In gesprek met expert-panel.

17.00

Netwerkcarrousel en gulle afsluiting.

Sprekers en panel

 • Lieve Declercq, algemeen directeur SPIE Nederland. SPIE zet in op standaardisatie in ontwerp, bouw en instandhouding van bruggen en sluizen waar mogelijk. De duurzame, circulaire gedachte van IFD past goed bij de groene ambities van SPIE. En als (onderhouds)partner van grote opdrachtgevers in de GWW zit SPIE graag aan deze dialoogtafel.
 • Han Roebers, adjunct-directeur Beheer & Uitvoering bij provincie Noord-Holland gaat voor een duurzame en circulaire aanpak van de enorme vervangingsopgave in Nederland. Han neemt met energie plaats aan deze dialoogtafel, want ziet dat denken en praten buiten de vaste kaders leidt tot ontdekken van nieuwe mogelijkheden.
 • Taco Hoek, algemeen directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) neemt ons mee in het onderzoek naar de potentie en acties van IFD in de GWW. Hij wil graag de baten van IFD, voor zowel bouw en onderhoud als voor hinder en milieu op de dialoogtafel leggen.
 • Jan Slager, directeur Vervanging en Renovatie bij Rijkswaterstaat deelt zijn mening over de (on)zin van standaardisering in de infrastructuur. Hij bespreekt graag wat het zo lastig maakt om in de projectenpraktijk uit te gaan van een standaard en wat kan helpen om met elkaar verder te komen.
 • Cor Luijten, strategisch adviseur bij gemeente Rotterdam, laat aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe IFD en hergebruik van bruggen samen zorgen voor een langere levensduur.
 • BouwendNederland behartigt de belangen van bouw- en infrabedrijven. Het ontwerpen, bouwen, aanbesteden en beheren van kunstwerken wordt sterk beïnvloed door het toepassen van IFD principes. Precies om die reden is BouwendNederland betrokken als partner bij IFD in de GWW. Tijdens het symposium zal Alexander Heeren plaatsnemen in het panel om het marktperspectief te vertegenwoordigen.
 • Barbara Offenbeek-Kuipers werkt aan de landelijke implementatie van klimaatneutraal en circulair werken in aanleg, onderhoud en assetmanagement bij Rijkswaterstaat. Zij neemt ons mee in hoe Rijkswaterstaat inzet op circulaire bruggen en viaducten, waarbij ze ook hergebruik van bruggen en de onlangs gelanceerde Nationale Bruggenbank toelicht. Ze gaat graag de dialoog aan over hoe je als opdrachtgever zo bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen.

Na dit symposium:

 • weet je hoe IFD en hergebruik bijdragen aan een langere levensduur van bruggen;
 • is duidelijk hoe je met IFD bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen;
 • ken je de uitdagingen van standaardisering in de projectenpraktijk en wat daar juist in helpt;
 • heb je meer inzicht in de baten van IFD, voor zowel bouw en onderhoud als voor hinder en milieu;
 • ken je degenen die voorop lopen in IFD en er verder mee willen
 • ervaar je de aanstekelijke energie die al zit op bouwen met IFD!

Sprekers

Lieve Declercq
Lieve Declercq
SPIE Nederland BV
Algemeen directeur
Han Roebers
Han Roebers
Provincie Noord-Holland
Adjunct-directeur
Barbara Offenbeek-Kuipers
Barbara Offenbeek-Kuipers
Rijkswaterstaat
Senior adviseur implementatie Circulaire Economie
Taco Hoek
Taco Hoek
Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)
Algemeen directeur
Jan Slager
Jan Slager
Rijkswaterstaat
Directeur Vervanging en Renovatie
Cor Luijten
Cor Luijten
Gemeente Rotterdam
Strategisch adviseur
Alexander Heeren
Alexander Heeren
BESIX NL
Directeur Infrastrauctuur

Over IFD

IFD bouwen is een prachtige kans om vernieuwing en circulariteit in de bouwsector te stimuleren. Het is een schakel in de circulaire bouweconomie. Hiermee kun je:

 • de levensduur van bouw- en kunstwerken verlengen;
 • het gebruikt van primaire grondstoffen verminderen; 
 • meer hergebruiken;
 • een besparing tot 15% op de bouw- en onderhoudskosten van bruggen behalen;
 • bouwtijd en verkeershinder sterk beperken;
 • CO2-emissies flink verlagen.

Organisatoren

Platform WOW
IFD in de GWW
De Bouwcampus
De Bouwagenda
Kennisplatform CROW
Bruggenstichting
Maand van de IFD in de GWW
Webinar Aanbesteden en beheren met IFD
Maand van de IFD in de GWW
Terugkijken: Webinar Ontwerpen en bouwen met IFD