Wegbeheerderstalks op Intertraffic

18 april 2016

Op 8 april tijdens de Intertraffic verkenden wegbeheerders en verkeersdeskundigen in vier Talks kansen en uitdagingen. De eerste talk had als onderwerp: Welke impact hebben connected, coöperatieve en zelfrijdende auto’s op het ontwerp, beheer en onderhoud van het wegennet, nu en in de nabije toekomst? Een gesprek tussen Tom Alkim (Rijkswaterstaat) en John Boender (CROW), onder leiding van Joëlle van den Broek. Hierna was het de beurt aan slimme VRI-techniek en –diensten waarbij Martien van den Broek (gemeente Helmond) en Peter Goossens (Vialis) het woord namen. De derde talk met Lindy Molenkamp (provincie Overijssel) en Marcel Hertogh (TU Delft) ging over het vervangingsvraagstuk en de laatste presentatie door Nico Meininger (provincie Zuid-Holland) en Ambro Smit (TLN) ging over overbelading. De laatste twee talks vonden plaats onder leiding van Paul Waarts (provincie Noord-Holland). Een uitgebreid verslag van de talks is te vinden op de site van Verkeer in beeld.

Een aantal oproepen willen we jullie echter niet onthouden. Zo daagt de gemeente Helmond alle Willie Wortels uit om VRI-producten te testen in Helmond. En kwam bij het vervangingsvraagstuk aan bod dat het probleem zo complex, urgent en groot is dat we wel moeten samenwerken en hopen we dat er geen ramp voor nodig is om in actie te komen. Bij de talk over overbelading werden zowel vanuit de kant van de opdrachtgever als de transportsector aangegeven met welke oplossingen men bezig is. Dat varieerde van technische oplossingen om verkeerde belading te registreren tot het extra belonen via de EMVI in de aanbesteding.

Op http://knowledgeagenda.connekt.nl is alle bestaande en actuele kennis rond C-ITS en autonoom rijden gebundeld en voor iedereen toegankelijk.