Weg- en in-car systemen leren met elkaar praten bij TESTFEST

15 september 2017

Zeventien internationale marktpartijen testten begin juli 2017 een week lang de werking van een aantal nieuwe, slimme mobiliteitsdiensten. Tijdens dit TESTFEST stonden langs de kant van de A16 bij Dordrecht systemen opgesteld die informatie verzonden over wegwerkzaamheden en andere afwijkende situaties op en langs de weg. Deze informatie werd vervolgens via apparatuur van de deelnemende marktpartij als bericht in de auto getoond. Op die manier waarschuwt de 'on-board unit' de bestuurder op een veilige manier voor mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties.

Ronald Adams, projectmanager van InterCor, kijkt tevreden terug op het geslaagde eerste TESTFEST. “Tijdens het TESTFEST keken marktpartijen vooral of de apparatuur die zij voor voertuigen ontwikkeld hebben, goed communiceert met de apparatuur die wij ontwikkelen voor de wegkant. Dat deden we in een ‘lab-setting’ op het Rijkswaterstaat steunpunt in Dordrecht, maar ook tijdens echte wegwerkzaamheden op de A16. Het feit dat tijdens het eerste TESTFEST in Nederland diverse grote marktpartijen hun producten en diensten getest hebben is een grote stap in de richting van Europese standaardisatie."

Rijkswaterstaat was gastheer van dit eerste Europese InterCor TESTFEST. Het Europese InterCor project is gericht op de internationale standaardisatie van slimme mobiliteitsdiensten die gebruik maken van een hybride communicatietechniek (een combinatie van cellulaire communicatie en de nieuwe ITS-G5 / Wifi-P techniek). Het project verbindt bestaande initiatieven in Nederland, Frankrijk, Engeland en België, zoals het Rijkswaterstaat-project Coöperatieve ITS Corridor. 

Meer over TESTFEST