Uit ons netwerk: Smart shipping pilot bij de Rijksrederij

15 april 2019

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en de Rijksrederij gaan met de startup Seafar uit België een pilot doen op het gebied van smart shipping. Samen gaan ze één vaartuig uit de Rijksrederij vloot geschikt maken voor remote controlled varen. Met deze pilot wordt een belangrijke eerste stap gezet op het gebied van smart shipping binnen de Rijksrederij.

Initiatieven als de Smart Shipping Challenge uit 2017 hebben smart shipping stevig op de kaart gezet. Verschillende beheerders werken, samen met de markt, aan pilots en experimenten om zo goed mogelijk op de toekomst voorbereid te zijn. Ook startups zijn belangrijk om de mogelijkheden van smart shipping verder te verkennen. Deze keer ontstond het contact tussen de organiserende partijen en de startups via een challenge op de website Starthub.

Show-case voor samenwerking tussen verschillende organisaties

Dat startups een belangrijke rol spelen bij innovaties binnen de overheid, kan Paul Meijer van unit Innovatie in mobiliteit van I en W beamen: 'Startups zijn creatief en werken snel. Deze challenge is tegelijkertijd een show-case voor hoe verschillende organisaties succesvol samen kunnen werken aan innovatie. Het ministerie komt met de vraag, de startup/scale-up komt met het antwoord in de vorm van een innovatie en de afnemer (in dit geval de Rijksrederij) biedt een testomgeving voor de innovatie en helpt zo de laatste stappen te zetten naar implementatie in de praktijk.'

Meer informatie

Heb je vragen over deze pilot? Of een revolutionair idee voor smart shipping? Neem contact op met een van onderstaande contactpersonen.