Uit ons netwerk: sloten controleren op basis van satellietbeelden

14 maart 2019

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) kwam afgelopen week met innovatief nieuws. Door het gebruik van satellietbeelden hoeven ze hun schouwsloten niet meer in het veld te controleren. Alleen de sloten die tijdens de digi-schouw worden afgekeurd, krijgen nog bezoek van het waterschap. 

Tot nu toe moesten er bij het waterschap elk jaar zo'n 60 medewerkers een week lang het veld in om de schouwsloten de controleren. Schouwsloten zijn kleinere watergangen die door eigenaren en pachters zelf moeten worden schoongehouden, bijvoorbeeld door te maaien en de talud schoon te houden. Binnen het werkgebied van WDODelta zijn dat er zo'n 8.000 met een totale lengte van 2.460 kilometer. Door het gebruiken van satellietbeelden zijn er voor de controle naar verwachting nog maar drie medewerkers nodig.

'Alleen de afgekeurde sloten worden bezocht om te kijken wat er precies aan de hand is,' licht bestuurslid Henk Oegema op de website van WDODelta toe. 'Sloten die wel goed zijn schoongemaakt, kunnen we direct afvinken.'

Een mooi voorbeeld van de manier waarop slimme 'smart' innovaties ons werk een stukje makkelijker en efficiënter kunnen maken. Laatst hielden wij hier ook een bijeenkomst over: drones in het waterbeheer.

Meer lezen?