Uit ons netwerk: eerste betonnen circulaire viaduct geopend

15 januari 2019

Op 14 januari 2019 heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland geopend. Het dek van het circulair viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden worden gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd. Reguliere viaducten worden na 30 tot 50 jaar gesloopt. De levensduur van dit circulaire viaduct is met 200 jaar ongeveer 6 keer zo lang.

Het circulaire viaduct is onlangs geplaatst nabij Kampen en is een initiatief van Rijkswaterstaat, aannemer Van Hattum en Blankevoort (VolkerWessels) en prefab-bouwer Consolis Spanbeton. Het prototype wordt getest op een werkterrein tussen Kampen en Dronten. Het werkverkeer rijdt over het viaduct en hoe het viaduct zich gedraagt wordt dan gemonitord. De testgegevens worden meegenomen bij de doorontwikkeling van het circulair viaduct.

Esther van Eijk van Van Hattem en Blankevoort heeft bij Platform WOW eerder vertelt over het circulaire viaduct (toen nog in aanbouw). Tijdens de Week van de WOW-factor 2018 inspireerde zij tijden de Themamiddag Circulaire infra en tijdens de Young Professional Challenge.

Start leeromgeving circulaire viaducten

Om grootschalige toepassing van circulaire viaducten mogelijk te maken, creëert Rijkswaterstaat samen met Van Hattum en Blankevoort en de Bouwcampus een leeromgeving. In deze leeromgeving delen zij kennis en ervaring en hopen ook op jouw kennis en ervaring. Zo werken we samen verder aan de doorontwikkeling van circulaire viaducten. Je kunt meer informatie krijgen of je aanmelden via leeromgeving@debouwcampus.nl onder vermelding van ‘Open Leeromgeving CiVi’, je naam, organisatie en contactgegevens. De Bouwcampus informeert je zo spoedig mogelijk met meer informatie over data van bijeenkomsten.