Test header

Nieuwsbrief januari: Is samenwerking gewoon?

27 januari 2015

Deze column is geschreven als voorwoord voor de WOW-nieuwsbrief van januari 2015. 

Moest je als beheerder tien, vijftien jaar geleden je bestuurder nog overtuigen van de zin om samen te werken met collega-overheden - of andersom: er waren ook bestuurders die voor de ambtenaren uit liepen - tegenwoordig worden er eerder vraagtekens gezet bij een Einzelgang. Is samenwerking tussen overheden daarmee dan 'gewoon' geworden? Toch niet: vrijwel elke samenwerking is uniek en op haar eigen manier bijzonder. Zo passeerden er vele mooie voorbeelden de revue op het Duurzaamheidsymposium van WOW Noordoost-Nederland op 23 januari in Zwolle, dat georganiseerd was door de provincies Gelderland en Overijssel, in samenwerking met platform WOW. Inspirerend, niet door hun visionaire karakter, maar juist door een heel praktische benadering.

Zomaar een voorbeeld. Medewerkers van Ingenieursbureau Enschede en vijf andere Twentse gemeenten raakten aan de praat over asfalt. Het bleek dat elke gemeente zijn eigen set mengsels toepaste, in totaal ging het wel om vijftig verschillende asfaltmengsels. Welbeschouwd bleek een belangrijk deel van de variëteit op toeval te berusten. De samenwerkende gemeenten hebben het aantal verschillende mengsels intussen met meer dan de helft teruggebracht. Het interessante is dat het omstellen van een asfaltcentrale - bij wisseling van mengsel - net zo veel energie kost als drie huishoudens gemiddeld per jaar verstoken. Duurzaamheid: zo simpel kan het zijn. Vooral als je elkaar weet te vinden. En het is nog goedkoper ook.

Er zijn natuurlijk veel meer thema's waarop weg- en waterbeheerders de handen ineen kunnen slaan, en dat ook steeds vaker doen. Ik ga ze hier niet noemen, ga maar eens grasduinen op deze website van het Platform WOW. Ik wens iedereen een mooi samenwerkingsjaar: nationaal, regionaal en met je directe buren. Niet om het samenwerken zelf maar om met vereende krachten nog betere resultaten te boeken voor de weg- en watergebruiker, belastingbetaler en de komende generaties.

Lindy Molenkamp
Bestuurlid WOW
Provincie Overijssel

Lindy Molenkamp