Bediening voor derden

08 december 2015

Bediening voor derden

Sta jij ook voor de uitdaging om scheepvaart optimaal te begeleiden binnen je eigen beheersgebied? Faciliteer je dat met afstandsbediening of juist lokaal. Voer je deze taak zelf uit, zoek je de samenwerking of vraag je het aan een andere beheerder? Op deze vragen werd antwoord gegeven tijdens de bijeenkomst Bediening voor Derden. Deze vond plaats op 1 december in het KIVI gebouw in Den Haag. Arjan Driesprong, directeur van de provincie Zuid-Holland en lid van het Bestuur van WOW, opende de ochtend. Hij omschrijft samenwerking als moeilijk en zeker niet vrijblijvend. De provincie Zuid-Holland bedient ongeveer 20 bruggen voor collega beheerders. Daarnaast doen zij voor enkelen ook het onderhoud. Zij hebben hiervoor bedienconcepten opgesteld en denken na hoe verkeersmanagement en de samenwerking hierin eruit moet komen te zien. Tijdens deze ochtend konden de aanwezigen inspiratie op doen aan de hand van voorbeelden van de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel.

Lisette van der Giesen vertelde over de ervaringen van Rijkswaterstaat met bediening voor derden. Waar moet je als beheerder rekening mee houden als je bediening overneemt? Dit werd door collega Jos Verdaasdonk aangevuld met concrete praktijkvoorbeelden. Arnout Schoemakers van de provincie Overijssel liet juist weten waar je als beheerder rekening mee moet houden als je een object door een ander laat beheren. Welke randvoorwaarden geef je mee? Waar loop je in de praktijk tegen aan?

Pierre Meulemans, Hans Hoogeveen en Ellen van der Knaap van de provincie Zuid-Holland, gingen in op de brugbediening en het brugonderhoud die de provincie voor derden verzorgd. Wat betekent dit voor aansluitvoorwaarden, het dagelijks en groot onderhoud en voor de dienstverleningsovereenkomst?

Het was een interessante en inspirerende bijeenkomst.

De presentaties:

Lisette van de Giesen - bediening voor derden bij Rijkswaterstaat
Jos Verdaasdonk - praktijkvoorbeeld Rijkswaterstaat
Arnout Schoemakers - praktijkvoorbeeld provincie Overijssel
Ellen van der Knaap, Hans Hoogeveen en Pierre Meulemans, Bediening voor derden, provincie Zuid-Holland