Almere op dreef met ikonderzoekwegen.nl

10 juli 2017

Het schooljaar zit er weer op voor ikonderzoekwegen.nl. Ruim 1600 HAVO en VWO scholieren gingen aan de de slag met praktijkopdrachten op het gebied van wegen en verkeer. Zij werden daarbij begeleid door experts van wegbeherende organisaties.

Voor komend schooljaar staan er achttien scholen in de planning om te starten met een opdracht. Afgelopen maand zagen we veel eindpresentaties. Hieronder een prachtige samenwerking uitgelicht tussen de Gemeente Almere en het Helen Parkhurst.

Almere op Dreef

Almere is ingericht met dreven - verbindingswegen die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden. De Oosterdreef, één van de drukste wegen van Almere, is binnenkort toe aan groot onderhoud. De Gemeente Almere vraagt scholieren van het Helen Parkhurst om een nieuwe dreefontwerp die vlot, veilig en duurzaam is.

Maandag 26 juni presenteerden de scholieren na twee maanden hard werken het resultaat. De geleverde presentaties maakten indruk door de diepgang van het vooronderzoek en de geboden oplossingen. Opdrachtgever Henk Nieboer over de resultaten: 'ongelooflijk dat ze in twee maanden tijd zoveel te weten zijn gekomen over het onderwerp.'

2017 06 26 Helen Parkhurst Gemeente Almere

Voorbeelden van oplossingen die langskwamen

De Turborotondede Hybride LantaarnpaalGlowing Lines wegbelichting en zelfs maatregelen om de vogels te beschermen want zoals één leerling uitlegt: 'dode dieren zijn slecht voor het imago van Almere.'

Krachtige samenwerking gemeente en school

Het resultaat is niet alleen het resultaat van het talent van de jongeren. De school en de gemeente hebben krachtig samengewerkt waardoor de jongeren maximaal tot hun recht kwamen: duidelijke afstemming tussen de opdrachtgever en de docent, goede begeleiding op de school en een fantastisch gefaciliteerde eindpresentatie op het gemeentehuis. De leerlingen kregen certificaten en een geschenk voor hun inzet. Wethouder Frits Huis kwam ook kijken en gaf aan aangenaam verrast te zijn door het hoge niveau van de scholieren.

Esther Mintjes van de Gemeente Almere is vanaf het begin betrokken. Ze benadrukt het belang van deze samenwerking: 'we moeten veel tijd en energie in dit soort projecten steken. We willen jongeren enthousiasmeren voor techniek. Kennis laten maken met het vakmanschap van het publieke domein. Zij zijn onze toekomstige collega's!'

Ikonderzoekwegen volgend jaar

Afgelopen jaar hebben we veel geleerd over opzetten van krachtige projecten tussen scholen en wegbeheerders. Voorbeelden zoals in Almere inspireren om onderwijsprojecten steeds sterker neer te zetten.

Ben jij betrokken bij een wegbeherende organisatie en lijkt het je leuk om een opdrachtgevende rol te spelen voor scholen? Stuur dan een bericht naar bart.hansma@platformwow.nl of bel 06-34083632. Kijk op http://www.ikonderzoekwegen.nl voor meer informatie.