Dutch Junior Water Prize

Profielwerkstukken en meesterproeven

Het beste idee voor waterinnovatie

Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor scholieren tussen de 15 en 19 jaar en draait om het beste idee voor waterinnovatie.

Als scholier kun je ondersteuning krijgen van een waterexpert. De winnaar mag meedoen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden! Je kunt aan de wedstrijd meedoen met je profielwerkstuk of een meesterproef. Je kunt contact met ons opnemen via het mailadres info@dutchjuniorwaterprize.nl. Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus. We hopen met deze prijs natuurlijk op mooie waterinnovaties maar willen ook jongeren interesseren in een carrière in water. De Dutch Junior Water Prize heette eerst de Knappe Waterhoofden.

De Dutch Junior Water Prize heet ook wel de Stockholm Junior Water Prize Netherlands.

Wetsus

Hoe doe je mee in 2021?

Kun jij verzinnen hoe je een miljoen mensen van drinkwater kan voorzien, hoe water op een nieuwe manier gezuiverd kan worden of hoe je zout water op een eenvoudige en duurzame manier zoet maakt? Heb jij frisse ideeën over de actuele waterproblematiek? Doe dan mee aan de Dutch Junior Water Prize en maak kans op een ticket naar Zweden!

Stappen

  1. Je meldt je aan. Dit kan uiterlijk op zondag 28 februari. Meld je hier aan
  2. Je levert je profielwerkstuk of meesterproef in. Dit doe je door je verslag te sturen naar info@dutchjuniorwaterprize.nl. Het inleveren van je verslag kan uiterlijk op zondag 28 februari.
  3. Als je geselecteerd wordt voor de finale, dan krijg je een uitnodiging. De finaledag vindt plaats op vrijdag 9 april 2021.

Ben je nog niet begonnen aan je werkstuk maar heb je wel een goed idee? Geef dit dan door op het aanmeldformulier, wie weet kunnen wij jou verder helpen bij het maken van je werkstuk!

Heb jij al eerder met een mooi werkstuk meegedaan aan een wedstrijd, bijvoorbeeld de Imagine Scholierencompetitie of bij Ikonderzoekwater? Dan mag je met datzelfde werkstuk ook deelnemen aan de Dutch Junior Water Prize!

Spelregels en deadlines

  • Het onderwerp moet een waterinnovatie zijn en dat kan om technische, economische en/of sociale aspecten gaan.
  • Technische ondersteuning bij je project vanuit een bedrijf, universiteit of andere externe partij is toegestaan, als je dit vermeldt in je werkstuk.
  • Je mag alleen of samen met een groepje (max. 3) deelnemen.
  • Stuur je werkstuk in voor de deadline via mailadres info@dutchjuniorwaterprize.nl.
  • Het verslag mag uit maximaal 20 pagina's bestaan.

Winnaars 2020

Nikki van Haasteren en Elise Hornstra van het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp wonnen in 2020 de Dutch Junior Water Prize. Met hun onderzoek naar het zuiveren van water met behulp van ‘Biomimetica’ hebben ze de harten van de jury gestolen. Eind augustus hebben zij Nederland vertegenwoordigd tijdens de Stockholm Junior Water Prize. Het verslag van deze internationale finale lees je hier

Nikki van Haasteren en Eline Hornstra, winnaars 2020

Winnaars DWJP 2020

De prijs 

Als winnaar van de Dutch Junior Water Prize mag je de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize. Dit is de internationale finale in Zweden, waar maar liefst 38 landen aan meedoen. Tijdens een week vol activiteiten presenteer je jouw werk aan een vakjury, ontmoet je internationale professionals uit de watersector en bezoek je de prachtige stad Stockholm. Tijdens een feestelijke ceremonie zal kroonprinses Victoria van Zweden de hoofdprijs uitreiken: een studiebeurs van 15.000 dollar!

Stockholm Junior Water Prize 2019

Deze week beleef je niet alleen: je ontmoet alle deelnemers van de andere landen en zult dan ook veel vrienden voor het leven maken. Daarnaast zal er iemand van Wetsus met je meegaan om je te begeleiden waar nodig tijdens de reis en de week. Het zal een onvergetelijke ervaring worden!

Winnaars Dutch Junior Water Prize 2019

Winnaars DWJP 2019

Waterexperts gezocht als coach

Ben jij een waterexpert of professional in de watersector? Heb jij een hart voor water en lijkt het je leuk om scholieren te enthousiasmeren voor een toekomst in water? Meld je dan aan als expert voor Dutch Junior Water Prize en begeleid een groepje middelbare scholieren bij hun deelname aan de wedstrijd. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je een groepje van 2-3 scholieren toegewezen dat aan een (profiel)werkstuk of meesterproef werkt over een wateronderwerp binnen jouw expertise. Afhankelijk van de afstand kan je het groepje te woord staan via Skype, e-mail, telefoon en natuurlijk tijdens een persoonlijke afspraak. Aanmelden als coach of andere ideeën Ben je enthousiast over de wedstrijd en wil je een groep coachen? Of heb je een ander leuk idee om scholieren te enthousiasmeren voor de wedstrijd en het vakgebied? Stuur dan een e-mail met daarin een omschrijving van je belangstelling, je naam, je organisatie, je telefoonnummer, je functie en je expertise naar info@dutchjuniorwaterprize.nl.

Stockholm Junior Water Prize