Webinar Smart Shipping in vogelvlucht

Datum 24 juni 2019
Tijd 14.00 uur
Kosten Geen
Locatie Online, via je pc
DoelgroepWaterbeheerders en geïnteresseerde wegbeheerders

Op maandag 24 juni organiseren we een webinar over Smart Shipping. Dit in navolging op de bijeenkomst over Smart Shipping op 12 juni. Het webinar wordt gegeven door Patrick Potgraven, projectmanager Smart Shipping bij Rijkswaterstaat. Wat komt er o.a. aan bod tijdens het webinar:  

Ontwikkelingen Smart Shipping
Door het digitaliseren en het delen van informatie kan de scheepvaart duurzamer, veiliger en efficiënter worden. De ontwikkeling van sensoren en besturingsalgoritmes maakt het mogelijk om schepen autonomer of in de toekomst mogelijk zelfs geheel zonder bemanning te laten varen. Op de Nederlandse wateren wordt momenteel praktijkervaring opgedaan door het uitvoeren van testen en experimenten.Verschillende marktpartijen hebben aangekondigd toekomst te zien in remote controlled en/of autonomous shipping. Dit dwingt overheden om ook na te denken over de gevolgen van autonome vaart bijvoorbeeld op wetgeving.

Beleid maakt testen in NL mogelijk
Naast een algemeen beeld van de ontwikkelingen van Smart Shipping willen we vooral inzoomen op de beleidsregel die testen in Nederland mogelijk maakt. Met de inwerkingtreding van de “Beleidsregel experimenten vergaand geautomatiseerd varen” kan via het Smart Shipping loket toestemming worden aangevraagd voor het testen van slimme scheepvaart systemen op de Nederlandse Rijksvaarwegen. Een aantal partijen deden al zo’n aanvraag. In het webinar is er aandacht voor praktische zaken en reeds opgedane ervaringen.

Verslag