Biomimicry: de natuur als inspiratiebron voor ontwikkeling

Datum 10 februari 2020
Tijd 12.00 - 15.00 (zelf lunch meenemen)
Kosten geen
Locatie LEF, Griffioenlaan 2. 3526 LA Utrecht
DoelgroepAlleen overheid

Gedurende circa 3,8 miljard jaar heeft de natuur een enorme hoeveelheid aan slimme en duurzame oplossingen ontwikkeld en geselecteerd. De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron van duurzame oplossingen voor uitdagingen en vraagstukken die in onze maatschappij leven. In een lunchlezing van dr. Jaco Appelman en daarna een workshop BioMimicry leer je welke ‘green-deal’ wij kunnen maken met de natuur voor onze uitdagingen en vraagstukken.

We organiseren deze bijeenkomst samen met Rijkswaterstaat. Voor de lezing is het maximum aantal deelnemers onbeperkt. De workshop is toegankelijk voor 25 mensen. 

Programma

12.00 – 13.00 uur: Lunchlezing Bio-inspired Innovation voor actuele emissievraagstukken

Dr. Jaco Appelman (programma coördinator Bio-Inspired Innovation van de Universiteit Utrecht) leert je hoe je de natuur kunt inzetten om emissievraagstukken op te lossen. Volgens Jaco moeten we af van een verdienmodel waarbij we de natuur beschadigen en juist zoeken naar een model waarin het juist loont om de natuur te herstellen. 

13.00 - 15.00 uur: Workshop BioMimicry (25 plekken)

Na de lunchlezing van Jaco Appelman kun je direct met jouw project aan de slag in de workshop BioMimicry. Milonne Kruithof en Bastiaan Ilmer zorgen voor de begeleiding.

De workshop BioMimicry ligt in het verlengde van de lunchlezing. Er worden vooral analogieën aangereikt wat de natuur voor mechanismen kent om emissie te voorkomen en stoffen vast te houden. We gaan kijken hoe we dit kunnen toepassen binnen jouw project en hoe reëel dit is toe te passen. Wil je je alvast wat verdiepen? Bekijk dan deze pagina over BioMimicry.

Over de sprekers

Jaco Appelman

Dr. Jaco Appelman studeerde af in de Sociale Wetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen) en promoveerde in Management Studies aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam). Hij werkte tussen 2002 en 2012 als universitair docent aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management van de Technische Universiteit Delft. Momenteel is Appelman universitair docent aan de Universiteit Utrecht waar hij een master Bio-Inspired Innovation heeft ontwikkeld en gecoördineerd. Hij houdt zich bezig met meervoudige waardecreatie door te leren van biologische processen en de natuur. Aandachtsgebieden zijn Blue & Circular Economy en Biomimicry & Duurzaamheid. Ook faciliteert en coacht hij beleids- en besluitvormers over transities en beheert hij een mini-camping zo duurzaam mogelijk.

Milonne Kruithof

Milonne Kruithof is nu een jaar adviseur projectbeheersing Duurzaamheid bij Rijkswaterstaat. De komende tijd gaat Milonne onderzoeken ‘bio inspired design/innovation’ geïntegreerd kunnen worden naar de hedendaagse innovaties van Rijkswaterstaat. Daarvoor heeft ze bij de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar biologische oplossingen naar bepaalde ziekten.

Bastiaan Ilmer

Bastiaan Ilmer werkt als interne onderzoeker bij het LEF en studeert ondertussen BioMimicry aan de Universiteit Utrecht. Als collega van het LEF weet hij als geen ander hoe hij kennis, kunde en RWS-projecten moet koppelen.

Direct aanmelden